tisdag 29 november 2016

Längesedan...

Nu är det onekligen ett litet tag sedan jag bloggade här... Som vanligt så har jag flera dagar/kvällar tänkt; att nu ska jag minsann blogga, men så har något annat kommit i vägen så att jag inte orkat/hunnit.,.

Det funkar väldigt bra att jobba heltid. Men, det är knappt så jag vågar säga att jag är trött, eller att jag skulle vilja vara lite ledig. Jag är rädd att kollegorna ska tro att jag inte klarar/orkar jobba heltid. Men, så är det inte. Jag är bara lite hösttrött helt enkelt.

Det går inte att jämföra de olika tröttheterna. Den som jag kände i vintras och våras, mot den som jag känner nu. Då var jag så utmattad att jag knappt kunde hålla ögonen öppna när jag kom hem från jobbet. Nu är jag visserligen trött, men har absolut inga problem att vara vaken länge på kvällarna.

Visst jag har mina dagar, då jag mer än gärna skulle gå och lägga mig och sova ett par timmar mitt på dagen, men det tror jag nog de flesta av oss känner faktiskt.

Nu är det faktiskt dags att krypa ner i sängen. Imorgon är det träff i lilla bokcirkeln. Fast vi har bytt ut böckerna mot filmer! Denna gången ska vi vara hemma hos mig. Jag har redan ikväll gjort en tacopaj som ska avnjutas imorgon. Det var väldigt lockande att äta en bit eller två...

lördag 19 november 2016

Finkultur i kungliga hufvudstaden


Häromkvällen var jag på Göta Lejon och såg Bullets Over Broadway. Woody Allens film, som blivit musikal. Av Woody Allen. Jag hade inga som helst förväntningar på musikalen. Jag visste knappt vad den handlade om innan. Och ska jag vara ärlig så hade jag inte gjort särskilt mycket efterforskningar heller för den delen.

Men, rackarns vad bra den var. Skådisarna var fantastiska där mina favoriter är Shima Niavarani och Johan Rheborg. Helen Sjöholm och lillebror Wahlgren gjorde mig inte besviken, men de vet man ju att de är bra... Shima gjorde mer eller mindre hela showen, åtminstone om du frågar mig!

Det är tempo rakt igenom hela föreställningen, och man (jag i alla fall) tyckte inte att första aktens 90 minuter var långrandigt alls. Även om 90 minuter är ganska (väldigt) långt för en akt.

Scandic Haymarket, vid Hötorget
Efter showen åkte vi direkt till vårt hotell, men innan vi sade god natt till varandra så var det några som ville ta ett glas vin och tjôta lite. Jag ville egentligen smita upp på rummet direkt, men kände att jag var tvungen att vara lite social...

Sängen på hotellrummet
Varvade ner lite innan det var dags
att stänga de små blå...
Efter en god natts sömn, jag sov riktigt bra i mitt fönsterlösa rum, så intogs härlig hotellfrukost. Och innan vi åkte hemåt så hade vi en liten recap från gårdagen, och fri "lek". Vi hade nämligen varit på studiebesök på Göta Lejon tidigare under dagen.

Det var två intensiva och väldigt trevliga dagar i Stockholm som inte bara innehöll studiebesök och musikal. Nej, de innehöll även god mat och underbara arbetskamrater!

onsdag 16 november 2016

Baby step 31: Finished!

Det här är den sista dagen och det sista steget i våra 31 Babysteps! Men, vi ska inte känna oss ledsna om vi ännu inte fått helt kläm på FlyLady-systemet. Men, allt eftersom "kluttret" försvinner så kommer vi få (mer) tid att ägna oss åt zonstädningen och "weekly home blessing hour".

För den som har registrerat sig och får epost, ska nu avregistrera sig från Babystepsmailen och registrera sig för individuella mail.

Som jag sagt tidigare kommer jag inte följa det här systemet slaviskt, utan jag kommer modifiera/anpassa det efter mig själv. Men, jag kommer nog försöka köra utefter FlyLady-systemets zonstädning varvet runt. Sedan får jag se hur jag lägger upp det hela!

Men innan dess så blir det faktiskt en tur till Stockholm med jobbet, så jag får börja med det nästa vecka. Jag har nämligen redan bestämt mig för att fredag-lördag i möjligaste mån ska vara städfria dagar! Det innebär att veckostädet kommer ske på torsdagar...

tisdag 15 november 2016

Baby step 30: Look at your calendar

Så här på näst sista dagen med babysteppen så vill Susan att vi kikar i vår kalender och ser om vi under nästa månad har någon som fyller år? Det är vanligt att man glömmer att skicka kort eller köpa present då vi har så mycket runt omkring oss. Om vi istället har det noterat i vår kalender så kan vi redan nu planera in när kort/present ska inhandlas. Istället för att behöva göra det i sista minuten.

Om det är någonting jag är dålig på så är det att komma ihåg att tex skicka kort/grattis-sms till folk när de fyller år. Men, nu ska det blir bättring på den fronten. Ska bara komma ihåg och skriva in alla födelsedagar... ;-)

måndag 14 november 2016

Baby step 29: Taking care of you

Nu har vi (jag) snart gått igenom de 31 babysteppen! Idag på den 29:e dagen kan vi läsa att vi har jobbat på bra den senaste månaden. Susan hoppas också att vi lärt känna epostsystemet och att vi ser förändringar i våra hem.

Nu är det dags att vi faktiskt tar hand om oss själva! Så idag ska vi gå in på "Taking Care of You" (bara att klicka på en länk när man väl är inne på Baby step nr 29. Nu i början måste vi kanske lägga in det i våra kalendrar, så vi verkligen ser till att få vår egentid!

Idag ska vi inte bara ta hand om våra kroppar, utan även våra själar. Det kan handla om att tända ett doftljus, hitta en mysig tyst plats och spela lite avslappnande musik. Vad som är avslappnande är upp till dig!

Jag ser verkligen förändringar i mitt hem. Nu ligger det inte en massa "brôte" överallt. Brôten är undangömd... Så jag har en del kvar att göra. Jag använder mig ju inte av epostsystemet så den punkten stryker jag med en gång.

Gällande att ta hand om mig själv, så har jag blivit mycket bättre på att bara "göra ingenting" för en kort stund! Då jag i princip alltid har musik på i bakgrunden här hemma så styrs det av mitt humör för dagen. Just nu lyssnar jag t.ex. på "filmmusiken" från TV-serien Outlander.

söndag 13 november 2016

Finkultur!


Jag var ju hemmavid i helgen. Och anledningen var att syrran för ett par månader sedan undrade om jag hade lust att hänga med henne och C på "Macken" på Lorensbergsteatern. Och det ville jag ju förstås.

I år fyller Lorensbergsteatern 100 år, och TV-serien Macken fyller 30 år. Vad passar då bättre än att sätta upp Macken på scen? Antalet föreställningar är självklart 100 stycken. Att man sätter upp denna föreställning på Lorensbergsteatern är inte så konstigt då Galenskaparnas och After Shaves produktionsbolag - Kulturtuben, sedan hösten 1987 driver just Lorensbergsteatern.

För att göra en lång historia kort. Ja, Macken funkar på scenen. Ja, Macken är fortfarande lika roligt! Det var längesedan jag skrattade så mycket som jag gjorde i lördags. Att få återse alla underbara karaktärer var en lisa för själen. Det var många jubel och rejäla skrattsalvor och applåder, men det vete 17 om inte det största jublet kom när Per Fritzell dyker upp som husvagnsägaren!

Nej, det spelar ingen roll att man vet vad som kommer att hända. Eller att man kan många repliker, eller att man kan sjunga med i varenda låt!

Jag kan varmt rekommendera denna föreställning!

Baby step 28: Take care of yourself

Idag, på den 28:e dagen, får vi tipset att inte glömma bort att ta hand om oss själva. Ett mycket gott råd om jag får säga det själv. Idag är det så mycket som ska hinnas med till höger och vänster, så man glömmer lätt bort sig själv.

FlyLady-tanten påminner oss om att äta regelbundet, dricka lagom med vatten, vi ska röra på oss (en promenad är fullt tillräckligt, beroende på vad vi orkar), och vi får inte glömma att vila!

Som sagt, mycket kloka tips, och jag vet att jag i alla fall har slarvat med flera av ovanstående punkter!

lördag 12 november 2016

Babystep 27: What's for dinner?

Nu är det dags att bestämma sig för vad som ska lagas till middag. Detta göres antingen kvällen innan eller på morgonen samma dag. Behöver något tinas? Behövs något köpas hem?

Mitt problem är inte att göra en matplanering/matsedel. Mitt problem är att hålla mig till den! Men, jag jobbar på det, och en vacker dag kanske jag lyckas. :-)

fredag 11 november 2016

Baby step 26: You are not behind!

Så här är det, det finns dagar då man inte hinner med alla "att-göra-saker" på listan med rutiner med mera. Och det är helt ok. Bara för att man missar någon dag eller två så är man inte efter. Börja/fortsätt där du är NU! Idag, på den 26:e dagen, är budskapet att allt inte är kört om man missat ett eller flera steg. Kämpa på, ta ett baby step i veckan. Välj vad som funkar för dig och gör det!

Jag menar, även dåligt utförd städning gör ju skillnad!

torsdag 10 november 2016

Baby step 25: How it all started

På den 25 dagen ska vi läsa FlyLadys egen berättelse om hur allt började. Där berättar hon om hur hon satte upp ett mål i taget och vad det genererade. Inte bara genom att sträva mot det nya målet, utan vad som "följde med". Kontentan är att - Lite i taget så når vi målet.

Är du också nyfiken på hur det hela startade för vår FlyLady? Klicka i så fall här!

Uppenbarligen har hon minsann också jobbat 30-40 timmarsveckor, och ändå lyckats hålla huvudet över vattenytan... Jag undrar dock när hon går/gick upp på morgonen i förhållande till när hon börjar/började jobba. Jag menar med allt hon hinner med... Kliver upp ur sängen, bäddar sängen, klär på sig, ja till och med skor åker på, sminkar sig, fixar håret, det fixas frukost, det ätes frukost, en maskin tvätt laddas, fem minuter ägnas åt att rensa någonstans i huset, toaletten (main bathroom) swishas och swipas...

onsdag 9 november 2016

Baby step 24: Swish and swipe!


Idag lägger vi till två minuter på morgonrutinen. Toaletten ska ska få en swish and swipe! Det vi nu ska göra varje morgon är att köra toaborsten i toaletten lite snabbt. Plocka undan det vi ställt fram på handfatet, och torka av handfat och kran med en trasa. Detta bör ta ca två minuter.

Ja, det är kanske "bara" två minuter. Men då tiden redan är lite halvknapp på morgonen, och framför allt nu för tiden då jag sover riktigt bra och sover i princip ända tills alarmet på mobilen drar igång, så kan de där två-tre minutrarna behövas någon annanstans. Speciellt nu då jag faktiskt inte skuttar upp sängen som om jag hade fjädrar... Hur mycket tid tror FlyLady-tanten att jag har på morgonen egentligen? ;-)

Och ja, jag vet att jag valt det här av helt fri vilja, och det är ingen som tvingar mig osv. Självklart ska man anpassa det här konceptet efter min egen situation, men ändå!

tisdag 8 november 2016

Baby step 23: Afternoon routine

Vi har ju morgon- och kvällsrutiner nu. Idag ska vi lägga på eftermiddagsrutiner. Visserligen står det att dessa får självklart anpassas till min egen familjesituation. Men, hur mycket tid tror FlyLadytanten att jag har egentligen? Dessutom ska jag från imorgon lägga till att "swisha och svajpa" på toaletten på morgonen... Den där swishningen och svajpningen ska tydligen inte ta mer än två minuter, men nu för tiden när jag sover så där ruskigt gott på nätterna och har svårt att ta mig upp ur sängen, så är tiden mellan uppstigning och låsa dörren för att gå till bussen ganska tajt!

Den/de där eftermiddagsrutinen/-rna kan vara att starta middagen, packa upp skol-/jobbväskor, hänga upp tvätten som startades på morgonen...

Nja, det blir nog inga speciella eftermiddagsrutiner för min del. De får väl ingå i kvällsrutinen. Typ komma hem från jobbet, fixa något att käka, städa/plocka undan i 15 minuter, slappa framför TV:n, läsa bloggar, blogga, gå och sova!

måndag 7 november 2016

Baby step 22: Build your own Control Journal


Snart har vi (jag) tagit de där 31 babysteppen i jakten på att återfå kontrollen över vår bostad och våra liv. Idag ska vi lära oss att göra en Control Journal.

Vår Control Journal är det som hjälper oss att hålla koll på våra rutiner, möten, matplanering, viktiga adresser och telefonnummer med mera. Som jag skrivit så är det väldigt väldigt likt Bullet Journalsystemet. Och det var ju faktiskt via Bullet Journal som jag fick upp ögonen för FlyLady! Jag är långt ifrån klar med min Bullet Journal, och frågan är om man någonsin blir klar med den! Men, den är ett stort hjälpmedel för mig och jag har kommit en bra bit på väg!

Då sinken redan är shinad, kläderna är kanske inte framplockade, men planerade inför morgondagen, så ska jag alldeles strax krypa ner i sängen och påbörja den åttonde och sist utgivna boken om Ruth Galloway och Harry Nelson!

söndag 6 november 2016

Baby step 21: Check out the Ask FlyLady section

På den 21:a dagen ska vi gå in på FlyLady:s hemsida, leta upp "Ask FlyLady". När vi kommit så långt, sätter vi vår timer på fem minuter och läser några av FlyLadys poster. Självklart ska vi göra allt det där vi göra dagligen också.

Idag är det söndag, och det innebär ju tvättdag för min del. Tre maskiner blev det till slut. Och, nu är allt inlagt och upphängt! Det känns ju för rackarns skönt att det är gjort...

Jag har självklart bäddat sängen, jag har klivit ur pyamasen och i kläder. Även om det bara varit myskläder. 15-minutersstädet blev att jag plockade fram en papperskasse som jag gömt i en av garderoberna. Papperskassen var naturligtvis full med diverse saker. Diverse saker som jag ska ta tag i vid ett senare tillfälle. Det tillfället blev idag. Jag har även grovsorterat i mina receptpärmar.

I övrigt har jag fokuserat på att ta det lugnt och ladda batterierna. Så idag har jag kollat på tre avsnitt av Outlander säsong 2. Igår kollade jag på fyra avsnitt. Så nu är jag ikapp där. Frågan är ju bara vad jag ska se på nu?

lördag 5 november 2016

Baby step 20: One laundry a day


På den 20:e dagen får vi lära oss att en tvätt om dagen gör underverk! Lägg in tvätten i morgon- och kvällsrutinen. Tvätta, torka, vik och lägg in.

Ja, det kanske funkar om man har egen tvättmaskin. Nu delar jag ju visserligen bara tvättmaskin med en familj, men söndagar är min tvättdag. Tisdagar, fredagar och lördagar är familjen en trappa upp:s tvättdagar. Behöver vi tvätta övriga dagar så kollar vi läget med varandra. 

Det jag däremot har försökt göra i ett par-tre veckors tid är att när jag har tvättdag att det som är rent och torrt ska in på sin plats. Det ska alltså inte hänga ren och torr tvätt på någon tvättställning ända tills det dags att antingen använda kläderna eller att ställningen behövs igen då det är ny tvättdag...

Smördegsknyten

När mor och far var på besök förra helgen fick jag för mig att jag skulle bjuda på något hembakt. Och baka är verkligen inte min starka sida. Men, så kom jag på att jag hade ju på Facebook sett ett inlägg i en av de grupper jag med i om smördegsknyten, eller vad jag ska kalla dem för. Och kan ni tänka er, resultatet blev riktigt bra.
Smördegsknyten...
Detta behövs:
1 kyld smördeg (glutenfri)
Nutella
Marsan (jag vispade ihop snabbmarsan)
1 ägg
Florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Skär (i detta fallet) den runda smördegen i åtta bitar.
Klicka på Nutella/Marsan, nyp ihop
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda 20 minuter
Pudra med florsocker.

Svårare än så är det inte. Mina gäster föredrog "wienerbröden", och jag föredrog de med Nutella!

fredag 4 november 2016

Baby step 19: ???

Idag är det lite oklart vad som ska göras. Gå igenom det vi gjort hittills och känna att vi är på rätt spår?!

På den frågan svarar jag: Ja, det är jag verkligen! Periodvis har jag megaångest för att någon ska komma hem till mig spontant. Av två anledningar. Jag tycker inte om att bli överraskad. Jag har allt för stökigt/rörigt. Nu för tiden skulle jag inte få panik/ångest om jag fick ett sms där det står att någon är på G, eller om det mot all förmodan bara skulle ringa på dörren. För nu har jag ju ordning här hemma. Fast, snälla, ring inte bara på. Jag gillar inte att inte att veta att jag får besök...

Men, den här veckan har jag verkligen slarvat. Jag har inte kört min 15-minuters-städning dagligen, jag har INTE "shinat sinken" dagligen. Och igår efter att diskmaskinen var klar så lät jag den rena disken stå kvar i maskinen. Vilket gjorde att det i diskhon hamnade smutsig disk som låg där över natten. Imorse var jag tvungen att fixa mat till matlådan, och visst blev stekpannan kvar odiskad på spisen och kastrullen hamnade (visserligen) i diskhon. Odiskad.

Så när jag kom hem från jobbet idag, så var det bara att plocka fram dammsugaren och dammsuga hela lägenheten, jag städade toaletten, jag har tömt diskmaskinen, och lagt in smutsig disk och vattnat blommorna. Så nu känns det genast mycket bättre. Och imorse bäddade jag rent i sängen.

Vem hade anat att moi skulle känna tillfredsställelse efter att ha städat!? Inte jag i alla fall.

torsdag 3 november 2016

Baby step 18: FlyLadys commandmends

Idag ska vi läsa FlyLadys 11 budord. Tyvärr orkar jag inte översätta dem till svenska, men jag tror nog ni hajar ändå.

1. Keep your sink clean and shiny
2. Get dressed every morning, even if you don't feel like it. Don't forget your lace-up shoes.
3. Do your morning and before-bedtime routine everyday.
4. Don't allow yourself to be sidetracked by the computer.
5. Pick up after yourself. If you get it out, put it away.
6. Don't try to do two projects at once. ONE JOB AT A TIME.
7. Don't pull out more than you can put back in one hour.
8. Do something for yourself everyday, maybe every morning and night.
9. Work as fast you can do the the job done. This will give you more time to play later.
10. Smile even when you don't feel like it. It is contagious. Make your mind up to be happy and you will be.
11. Don't forget to laugh everyday. Pamper yourself: you deserve it!

Där har vi något att bita i. Fast ska jag vara helt ärlig, så är det ju helt rimliga saker! :-)

onsdag 2 november 2016

Baby step 17: Decent bedtime

Gå och lägg dig i tid. Nu ska vi försöka beräkna hur lång tid våra kvällsrutiner tar. Behöver jag verkligen göra allt precis innan sänggående? Kanske kan jag tvätta av mig sminket tidigare på kvällen? Sätt en tid för sänggående och håll den.

Mina kvällsrutiner tar inte så vidare värst lång tid. Jag är ju aldrig sminkad, så det problemet har jag ju inte. Jag kryper ju ur jobbstassen så fort jag kan när jag kommer hem och sedan skrotar jag omkring i myskläder. Så det är väl egentligen att stänga ner all teknisk apparatur, borsta tänderna och dra bort överkastet...

Det där med att sätta en tid för sänggåendet var något jag fick tips om på Kommunhälsan redan i våras, så det har jag redan. Jag har dock modifierat den något. Men mellan 22-23 ska jag vara i sängen. 23.15 ska lampan vara släckt. Och jag har sovit riktigt bra i flera månader nu. Visst har jag nätter där jag inte sover lika bra. Men så här bra som jag har sovit sedan kanske juni har jag inte gjort på flera år! :-)

tisdag 1 november 2016

Baby step 16: Morning Musing

Idag ska vi spana in FlyLadys hemsida och läsa en av hennes Morning Musing, någon annans Testimonial eller Ask FlyLady a Question. Vi ska läsa om hur andra får FlyLady att fungera och få idéer om hur du får det att fungera för dig.

Då jag är lite lagom seg idag så orkar jag inte göra det nu ikväll, utan det får bli en annan kväll. Och vet ni vad, jag fuskar med att shina sinken idag. Men, den ser så ren och fin ut så det gör liksom inget.

Ikväll blir det tidigt sänggående. Så, god natt på er därute!